Чести въпроси

Как да направя поръчка ?

За да закупите артикул от нашия онлайн магазин, е необходимо да:

– да сте направили своя избор на артикул като отидете на индивидуалната страница на продукта

– да кликнете върху бутона “Добави в количката

– при появата на страницата “Вашата поръчка до момента“, прегледайте маркираните артикули и ако има такива, които не желаете да поръчате може да ги премахнете с бутона “Извади артикул” (този, който е във формата на кошче). След като се уверите, че това е вашият избор, кликнете върху бутона “Поръчка“, който се намира на същата страница долу вдясно.

–  след като вече сте кликнали върху бутона “Поръчка“, ще се появи следващата страница, на която трябва да изберете:

>>> “Бърза поръчка без регистрация” – поръчката без регистрация е удобство за клиентите ни, които не желаят да се регистрират

>>> “Вход за регистрирани потребители” – тази опция е за клиенти, които вече са регистрирани потребители при нас. Тя има и доста предимства, като – постоянен достъп до профилната си информация и възможност за смяна на данни, следене статусите на вашата поръчка, проследяващи кодове, получаване на промоционалните ни бюлетини, уведомяване за топ промоциите ни и други.

>>> “Регистрирайте се за поръчка” – тази опция е за нови клиенти, желаещи да бъдат регистрирани потребители и да се възползват от всички преимущества, които им дава това.

* Може да направите “Поръчка по телефона” – 0877874447 или Viber 0877874447 – всеки настоящ или бъдещ клиент може да направи поръчка по телефона или Вайбър, като ни съобщи избрания модел, размер, цвят, адрес за доставка.

 

 Как да видя статуса на моите поръчки?

Необходимо е да влезнете във Вашият профил, чрез бутона разположен горната дясна част на сайта “Вход“, след което кликнете върху “Моят профил” (това е бутона на същия ред, който ще видите след като вече сте влезли в сайта). На страницата, която ще се появи по-долу, кликнете върху “Поръчки“. Изберете поръчка, като отново кликнете върху нея и ще видите подробна информация за нейното състояние и статус към момента.

 Забравих паролата си, как да вляза отново?

В горния десен ъгъл на екрана е бутонът Вход, натиснете го и ще видите връзка за Забравена парола. Въведете Вашия имейл адрес и ще получите парола за вход.

Какви са начините за разплащане?

 1. Наложен платеж – заплащате продуктите, които сте поръчали при доставка.

 2. Плащане с дебитна или кредитна карта (тази опция е в процес на интеграция и скоро ще бъде активна) – необходимо е да притежавате дебитна или кредитна карта, с логото на Visa, MasterCard, Maestro.  При плащане с карта е възможно банката издател на картата ви, да начисли допълнителни такси – за да сте сигурни каква ще е тя, проверете на страницата на банката, която е издала вашата карта.

3. Плащане през PayPal  – необходима е регистрация в сайта на  Paypal.com , както и притежанието на кредитна или дебитна карта. При избор на тази опция, онлайн магазина ни ще ви пренасочи към системата за плащания PayPal, където първоначално по подразбиране е предложено “Директно плащане с кредитна или дебитна карта”. За да платите през вашият PayPal акаунт кликнете върху “Have a PapyPal account?” в горната част над прозореца, в който ви излиза директното плащане с кредитна или дебитна карта.

4. Плащане чрез Банков превод  – при избор на тази опция, след направена поръчка ще се покажат необходимите данни за банкова транзакция.

Срокове и цени за доставка

Всички продукти, които поръчате се доставят до 3 работни дни с избраната от вас куриерска фирма –  Еконт или Спиди  /с изключение на неделя и официални празници/.

Доставката  е за сметка на клиента, за цялата страна до офис или врата на Еконт или Спиди.   

Как да върна продукт за замяна?

При замяна на продукт клиентът поема куриерските разходи в двете посоки.

Language »